اقتدار صنفی به بودجه کافی نیاز دارد
کاظم هژیرآزاد رئیس هیات مدیره انجمن بازیگران خانه تئاتر:
چاپ شده در روزنامه بانی فیلم ، به تاریخ یکشنبه ۱۸ آبان ۱۳۸۲
انجمن بازیگران خانه تئاتر و دیگر انجمن های خانه هنرمندان ایران تقریبا سرنوشتی مشابه یکدیگر دارند.
«کاظم هژیرآزاد» رئیس هیات مدیره انجمن بازیگران خانه تئاتر در گفت و گو با خبرنگار گروه تئاتر «بانی فیلم» پس از بیان مطلب فوق افزود: قبل از بیان هر نکته ای درباره فعالیت های انجمن بازیگران خانه تئاتر لازم است نگاهی به گذشته خود داشته باشیم ما در کشوری زندگی می کنیم که سه چهار هزار سال سابقه سلطنت دارد ؛ به این معنا که طی سالیان گذشته تنها یک فرد بود که همه چیز را به نفع خود تبیین وتعیین می کرد، اما ملت ایران با انقلاب اسلامی خود به سه شعار استقلال، آزادی، جمهوری اسلامی پاسخ گفت. ما به سه شعار اساسی خود دست یافته ایم که هر کدام خاص خود است در واقع ما ایران را نمی توانیم با هر کشور دیگری مقایسه کنیم، چون این کشور دستاوردهای خاص خود را دارد و برای دستیابی به آن ها هم البته تلاشهای زیادی انجام شده است.
وی با اشاره به اجرا شدن یکی از مفاد قانون اساسی تشکیل شوراها طی سالهای اخیر گفت: پس از سالها شرایط تشکیل شوراها و انجمن های مدنی ایجاد شد، اما قبل از انقلاب هر بار انجمن ها خواستند تشکیل شوند، به دلایل سیاسی منحل شدند و ما تا اوایل سلطنت محمدرضا شاه یعنی حدود سالهای ۱۳۲۳ و۲۴ اساسا چیزی به نام صنف نداشتیم، اما در آن زمان به وجود آمد توسط خود هنرمندان هم به وجود آمد . اما پس از کودتای ۲۸ مرداد، همان خرده تلاشهایی را که برای تشکیل سندیکای هنرمندان انجام گرفت با هجوم قلدران حکومتی سرکوب شد.
وی با اشاره به تشکیل بازیگران و کارکنان تئاتر در سالهای ابتدایی انقلاب گفت: این سندیکا توسط چهره هایی چون محمود دولت آبادی و مصطفی اسکویی تشکیل شد ولی همان زمان با تشکیل احزاب و گروه ها که قصد داشتند سندیکا را زیر چتر خود بگیرند، دولت احساس خطر کرد و سندیکا تعطیل شد. اما در حال حاضر نیاز به داشتن انجمن و صنف به نحو دیگری از سوی دولت و تئاتری ها حس شده که نمی توانیم تئاتر بخواهیم ولی تشکل صنفی را نخواهیم !
«هژیرآزاد» سپس به شکل گیری انجمن بازیگران در سال ۱۳۷۹ اشاره کرد و گفت: از روز نخستین که فراخوان تشکیل انجمن بازیگران از سوی خانه تئاتر داده شد، من افتخار داشتم که در این انجمن، در تدوین آیین نامه و برگزاری مجمع عمومی شرکت کنم. در آیین نامه انجمن ۱۱ هدف وجود دارد که ما تا به امروز به ۱۰ هدف دست یافته ایم .
وی اضافه کرد: تنها هدفی که هنوز در انجمن بازیگران محقق نشده تشکیل صندوق تعاونی است.
برای تشکیل تعاونی نیاز به داشتن مکانی است که ما این امکان را نداشته و نداریم. از سوی دیگر به ما اعلام کردند به سراغ تشکیل صندوق تعاونی نروید، چرا که بانک هنرمندان به زودی راه اندازی می شود که این بانک هم هنوز راه نیفتاده و ما هنوز منتظریم البته دلیل اینکه چرا وعده ها عملی نشده را نمی دانم.
وی با اشاره به لزوم آموزش صنفی در انجمن گفت برای این که انجمن از اقتدار لازم برخوردار باشد باید آموزش صنفی از طریق رفت و آمدها، خبرنامه، نشر مقالات، برگزاری سمینارها، سخنرانی ها و حتی نمایش فیلم لازم است ، اما انجام تمام این امور مستلزم در اختیار داشتن بودجه کافی است. نخستین مشکل ما، مشکل مالی است و تنها محل درآمد ما حق عضویت اعضا است ولی از مبلغ حق عضویت ما هم تنها ۲۰ درصد به انجمن تعلق می گیرد که برای اجرای برنامه های ما بسیار کم است.
وی افزود: ما نیازمند بودجه بیشتری برای تامین اهداف و آئین نامه و اقتدار صنفی هستیم، اما خانه تئاتر ناتوان است و بودجه ندارد، فکر می کنم بد نیست در همین جا به مشکل ساختمان خانه تئاتر اشاره کنم و از همه کسانی که خانه ای دارند و از آن استفاده نمی کنند خواهش کنم این خانه را در اختیار خانه تئاتر قرار دهند ما نیازمند محلی برای استقرار هستیم ولی هیچ نهادی هم کمک نمی کند.